Apple, mac lerde PPC işlemcileri kullanmayı bıraktığında ve Intel işlemci kullanmaya başlayarak windows kullanıcılarınıda kendine çekmeyi hedeflediğini üstü kapalı da olsa duyurduğunda o andan sonraki gelişmeleri merakla izlemeye başlamıştım. Gözlemlerime göre Apple hedefine ulşamış ve bir çok pc kullanıcısını da kendi tarafına almıştı. Pc kullanıcıları hem vazgeçemediği programları çalıştırmak için windows hemde dünyanın en gelişmiş ve güvenilir işletim istemi olarak gösterilen OsX i aynı sistemde kullanabilmenin mutluluğu içine girdiler.
Apple boot camp yazılımı sayesinde mac in donanımına ait sürücüleri (driver) windows için de hazırlamış ve kullanılan Intel işlemci sayesinde sanki bir pc de windows kullanıyormuş gibi sorunsuz windows deneyimi sağlamıştı. Buraya kadar herşey normaldi taki.. boot camp ile windows kurulumundan sonra mac ini açarken ekranın simsiyah görüntü verdiğini ve windowsun açılmadığını söyleyen kullanıcıların artışı bu gidiş hattı sarstı. Fakat ortada çokta büyük bir problem yoktu, tabi sorunun farkına varabilene
Bu uzun giriş yazımdan onra mac ine windows kurupta açılışta siyah bir ekranla karşılaşıp hevesi kursağında kalanlara bu sorunla nasıl baş edeceğini ve sorunun çözümünü kısaca anlatmaya çalaşacağım.
Aslında ortada çok basit bir ekran sürücü (driver) sorunu var ve çözümü son derece basit. Yapılması gerekenleri aşağıdaki sırayla takip ederseniz sizde sorununuzu hızla çözüme ulaştırabilirsiniz.
Diyelim ki açılışta klavyenizde ki “alt” tuşuna basılı tuttunuz ve açılış menüsü olarak karışınıza “macintosh hd” ve kurulum yaptığınız “boot camp windows” sürücüsü çıktı. Sizde windows sürücüsünü seçtiniz ve windows açılmaya başladı ama ekran karararak siyah ekranda kaldı.
- Mac inizin power tuşuna basılı tutarak bilgisayarınızı kapatın.
- Tekrar power tuşuna basarak mac inizi açın ama “alt” tuşuna basılı tutmayın. (Eğer basılı tuttuysanız da macintosh hd yi seçin) Açılışta bilgisayarınızı macintosh işletim sistemiyle başlatmış olacaksınız.
- Masaüstünüzdeki boot camp sürücünüzü açın. (Bu sürücü windows’u kurduğunuz boot camp diskidir.)
- Şimdi bu sürücü içinden “C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\ATIKMDAG.SYS” doyasını bulun. Bu dosyayı silmemiz gerekecek ama mac in işletim sistemi üzerinden windows kurduğumuz NTFS formatlı diske sadece okuma işlemi yapabildiğimiz için yazma ve silme işlemi yapamıyor olacağız. Ama bununda bir yolu var elbet.
- Paragon NTFS For Mac OsX yada MacFuse programlarından birini mac inize kurun. (Bu programlar sayesinde silme ve yazma hakkımız olmayan boot camp sürücüsüne erişimimiz tam olacak.)
- Şimdi “C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\ATIKMDAG.SYS” dosyasını silebiliriz.
Evet windows açılışında siyah ekranla karşılaşmamıza sebebiyet veren sürücüyü artık bilgisayarımızdan kaldırdık. Eğer bilgisayarımızı tekrar kapatır ve açılışta klavyeden “alt” tuşuna basıp windows işletim sistemini seçersek windows başlarken siyah ekranla kaşılaşmayacağız.
Eğer işlemler sırasında bir sorun yaşarsanız sorularınızı bu konu altında paylaşabilirsiniz.
Merhaba Nihat bey, yukarıdaki problem boot dahilinde değil. Yani boot ediyor fakat siyah ekran dolayısıyla ekran gözükmüyor olması durumunda yukarıdaki probleminiz konuyla aynı diyebilirdim.
Sanırım siz farklı bir sorun yaşıyorsunuz.
Selam win 7 e30 günlük Sürümü kullanıyorum arasıra silip yeniden kuruyorum fakat kurulum esnasında win cd den boot etmesi gerektiği halde etmiyor siyah ekranda kalıyor . CD sorunu olabilir düşüncesiyle usb İSO boot Yaptım sizin yukarıdaki tarifinize göre sonuç aynı . Kala kaldım
Siyah ekran sorunu Snow Leopard da boot camp ile birlikte baş göstermişti,
Siz hangi versiyonu kurarken bu sorunla karşılaştınız? Mac kullanıcısı olduğunuzu düşünüyorum, umarım hackintosh kurulumu felan yapmıyorsunuz.
Sorununuzu birazdaha açıkca yazabilirseniz alternatif bir çözümü varsa cevap vermeye çalışayım.
merhaba, söylediğin dosya yok benim drivers ın içerisinde ama siyah ekran ile karşılaşıyorum
Teşekkürler
Konu umarım faydalı olmuştur.
Dostum süpersin